Thursday, February 14, 2008

Aurinkoa ja sananvapautta

Perjantaina oli myos tarkoitus olla VOCALin mielenosoitus, mutta ei lahdetty marssimaan koska ei ollut riittavasti porukkaa. Marssi siirrettiin sunnuntaille. Illalla menimme katutaidenayttelyn avajaisiin. Nayttelyyn osallistui eras katutaideryhma, jonka tyyppeihin oltiin aiemmin tutustuttu. Nayttelyn jalkeen mentiin niiden tyohuoneelle juhlimaan, ja sielta yomyohaan baariin, joka ollaan nimetty Oaxacan Lost and foundiksi.

Esimerkki nayttelyn toista

Lauantaina oli samaan aiheeseen liittyva leffailta Cine Pochotessa. Siella oli dokumentteja mm. Mexico cityn katutaiteesta ja hip hopista. Leffojen jalkeen oli bileet leffateatterin sisapihalla, musiikkia ja mezcalia. Nahtiin hirveasti tuttuja ja tutustuttiin mahtaviin poikiin, Maurizioon ja Patrikiin.

Sunnuntaina oli sitten uusintaotto mielenosoituksesta. Meni tosi hyvin, varmaan yli viisi sataa ihmista vastustamassa matkalippujen hinnan nousua ja kaikkea muuta kakkaa mita Oaxacassa tapahtuu. Ketaan ei tietaakseni kiinniotettu mielenosoituksen aikana, mutta voi olla etta sen jalkeen. Monet kehotti meita ottamaan taksin hostellille (500 m), silla poliiseja vaijy Zocalon ymparistossa. Paastiin kuitenkin turvallisesti hostellille, kerattiin kamat kasaan ja lahdettiin bussiasemalle. Sielta lahdettiin (Linda, Pete, Kukka) Maurizion ja Patrikin kanssa 7 tunnin paahan rannalle, Mazunteen, joka on Oaxacan osavaltion etelarannikolla. Perille saavuttiin illalla, ja etittiin "hostelli" (oikeastaan kaikki on bambukattosia majataloja). Paikka oli tosi likainen ja omituinen, mutta sijaitsi ihan rannalla ja maksoi vaan 50 pesoa/tyyppi/yo (n. 3 euroa).


Marssitaan
Bussia koristellaan

Mielenosoitukseen osallistui myos lapsia...


...ja vierailevia tahtia!

Maanantaina otettiin vaan aurinkoa ja uitiin. Iltapaivalla kaytiin lahella Pochutlan kylassa nostamassa rahaa (rannalla ei ole yhtaan automaattia) ja syomassa. Takasin tultiin colectivolla, matkustettiin (Linda, Kukka ja Maurizio) auton katolla yli satasta moottoritiella! Se oli jannaa. Illalla paatettiin alkaa jo vahan juhlia mun synttareita, kun laskettiin, etta Suomessa oli jo vuorokausi siirtynyt syntymapaivan puolelle...

Mazunte
Uudet ystavat: Patrik ja Maurizio

Tiistai, syntymapaiva, alkoi hyvissa tunnelmissa: aurinko paistoi, lilluttiin vedessa ja rentouduttiin. Illalla mentiin rantabaariin, jonka argentiinalainen omistaja (?) oli edellisena paivana luvannut, etta voidaan juhlia siella, soittaa omaa musiikkia ym. Siella sitten juhlittiin ja pidettiin hauskaa isommalla porukalla.
Meininki kuitenkin muuttui hieman aamuyosta. Pari miesta tuli baarissa juttelemaan meille, kysyi miksi tulimme Meksikoon ym. Ehka johtuen alkoholin aiheuttamasta varomattomuudesta kerrottiin suoraan, etta ollaan taalla tutustuttu poliittiseen liikkeeseen. Siita alkoi sitten kiivas "keskustelu". Toinen sanoi olevansa tekevansa toita Meksikon hallitukselle ihmisoikeusasianajajana, eika taalla mitaan poliittisia vankeja tai muita ihmisoikeusrikkomuksia ole. Jossain vaiheessa tilanteen karjistyttya pahasti Maurizio kuuli eraan tyypin kuiskaavan toiselle "tapetaan nuo zapatistit". Yksi mukavampi tuli varoittamaan, etta lahtekaa turvallisuutenne takia. Vakivallan uhka leijui ilmassa, joten maksoimme ja lahdimme pois. Menimme hostelliimme ja nousimme ylakertaan, jossa huoneemme oli. Yhtakkia kaksi baarissa olleista hulluista miehista nousee portaita ylos! He olivat seuranneet meita ja halusivat pelotella ja osoittaa, etta tietavat missa sangyissa nukumme. He puhuivat sekavia, jotain katolista manausta, sitten sanoivat, etta "Tulimme etsimaan mista tuo kojootin aani tulee, kuuletteko?", "Tuo naisen aani, huuto". Yritimme esittaa ihan normaaleja ja toivotettiin hyvaa yota. He lahtivat pois ja kaikki tarisimme pelosta. Maurizio alkoi katkomaan hostellin rakenteista itsepuolustusvalineita, ja jakaannuimme ympari hostellin ylatasannetta. Olimme vartiossa aamuun asti ja lahdimme sitten pois Mazuntesta, Zipoliteen, toiselle rannalle. Saimmepahan makua meksikolaisesta sananvapaudesta. Poliittista konfliktia ei haluta tanne turistirannoille.

No comments: