Thursday, February 7, 2008

Mielenosoituksia

APPOn naisten, COMOn, mielenosoituksessa oli pari sataa ihmista viime lauantaina. Pepe ja Kukka makasivat sangyssa korkeassa kuumeessa (vatsapopo), joten menin sinne yhdysvaltalaisen Maddyn kanssa (se kiertelee Meksikoa pyoralla!). Mielenosoitus meni rauhallisesti, eika poliiseja paljoa nakynyt. Vaatimuksena oli mm. poliittisten vankien vapauttaminen ja sananvapaus.

COMOn mielenosoitus


Sunnuntaina vaihdettiin toipilaiden kanssa hostellia. Syyna oli se, etta ystavystyimme edellisen hostellin tyontekijan kanssa. Opiskelijatytto, joka teki kaiken tyon hostellissa: siivosi, laittoi aamupalaa, pyykkasi, otti vastaan asiakkaita ym. Kymmenen tunnin tyopaivasta tytolle maksettiin 90 pesoa (n. 6 euroa)! Eipa haluttu tukea tollasta paikkaa. Onneksi tytto loysi uuden tyopaikan. Sunnuntaipaiva hengattiin vaan hostellilla, kun vatsataudin uhrit ei jaksanu liikkua mihinkaan. Otettiin aurinkoa, luettiin sanomalehtia ja tehtiin ruokaa. Ihme kylla etta mulle ei tullut mitaan, vaikka ollaan syoty samoja ruokia. Ehka johtuu siita, etta olen syony alyttomat maarat chilia!


Maanantaina herattiin aikaisin ja lahdettiin bussilla toiselle puolelle kaupunkia. Alkuperaisvaeston marssiin osallistui 12 000 ihmista ympari osavaltiota. Niiden kanssa me sitten marssittiin Zocalolle. Ihmiset kertoivat elamastaan ja repressiosta: pulaa on ruoasta, vedesta, teista... Tormattiin Shailagh nimiseen tyttoon. Se tuli yhtakkia kysymaan meilta: "Tienes mierda?" (Onko sinulla paskaa?). Oltiin vahan hammentyneita. Selvisi sitten, etta se yritti kysya "Tienes miedo?" (Pelottaako sinua?). Taalla kun on laki, ettei ulkomaalaiset saa osallistua mielenosoituksiin. Mutta eihan meita pelota. Ystavystyttiin Shailaghin, kanadalaisen punkkarityton kanssa, niin etta se muutti meidan hostelliin viela samana paivana.


API:n (Asamblea de los Pueblos Indigenas) marssi

Tiistaina oli taas mielenosoitus, talla kertaa APPOn mielenosoitus julkisen liikenteen hintojen nousua vastaan. Mielenosoittajat ottivat reittibussin haltuun ja ajoivat sen blokkaamaan liikennetta. Vahan ajan kuluttua tulivat mellakkapoliisit! Yrittivat kiinniottaa ihmisia, mutta ketaan eivat saaneet. Karseeta, miten parinkymmenen ihmisen rauhallinen mielenosoitus yritetaan tukahduttaa vakivallalla. Saatiin uusia, ihania ystavia demosta, mentiin porukalla yhden luo juomaan mezkalia ja lepaamaan. Yksi poika oli vangittu vuosi sitten, kidutettu aika pahasti. Liikkeessa aktiiviset ihmiset joutuvat elamaan osittain maanalla. Tyypeilla on anarkistikollektiivi, tekee omia julkaisuja ym. Mennaan varmaan ens viikolla kaymaan pariksi paivaksi.

Rauhallinen mielenosoitus

Kytat tulee, eika kellaan enaa oo kivaa

Pahvinen linja-auto palaa

Illalla mentiin eraiden kavereiden luo, siella oli workshop Argentiinan poliittisesta historiasta. Syotiin linssikeittoa ja kaalikaaryleita.


Tanaan kaytiin (mina, Pepe, Shailagh) Hierve el agua -vesiputouksella parin tunnin matkan paassa Oaxacan kaupungista. Samalla camionetalla matkusti muitakin kivoja tyyppeja ja oli mukava paiva, vaikka meinasinkin kuolla korkean paikan kammoon.

Camionetan kyydissa matkalla vesiputoukselle

Jee!

No comments: